Перший дзвоник 2021

Bареники

Голодомор

Останній шкільний день в 2021 році

Mиколай

Різдво

#StandwithUkraine

Iнтерв’ю з TVA

Підтpимкa України у війнi з Pociєю

CBC прo нaших дітeй

Pазом для нашої рідної України

листи до українських військових

Xодa центром міста Монреаль

Bідеозвернення та листівки для захисників України

Все буде Україна

Дeнь Вишиванки

3ycтpiч з військовим волонтерoм

Останній дзвоник 2022

Bипускний 2022

Перший дзвоник

Вітаємо!В суботу, 16 жовтня, 2021, відбувся перший дзвоник. Директор школи, Дарія Томащук Гуменна, тепло привітала всіх присутніх, особливо численних маленьких діточок, які вперше прийшли до школи. Під-диякон, Юрій Коневич, відмовив молитву за щасливий та успішний шкільний рік для учнів та вчителів, а відтак, всі співали український національний гімн. Через обставини пандемії, Рідна Школа тимчасово буде проводити навчання в Домі Української Молоді, а учні Курсів Українознавства віртуально, час від часу зустрічаючись особисто. Бажаємо учням прекрасний рік виповнений новими пригодами, здобуттям нового товариства та успіху в навчанні, а вчителям бажаємо терпіння, натхнення, мудрості та наполегливості !

Bареники

“Теорія vs практика. Про страви української кухні можна говорити безкінечно. Але учні 7-го класу одразу вирішили взятися до діла і наліпити найсмачніших та найкрасивіших вареників. Чому найсмачніші й найкрасивіші? Бо зроблено своїми руками і з любов’ю 💙💛

Голодомор

У нашій школі цього року, вшанування пам’ять невинних жертв Голодомору-ґеноциду 1932-33 років відбулося під різними видами. Учні Курсів Українознавства взяли участь у минулотижневій цікавій онлайн-лекції пані Валентини Курилів, голова Комітету Вивчення Голодомору для освітян при Конґресі Українців Канади, та директор Центру вивчення Голодомору Канадського інституту українських студій при Альбертському учніверситеті в Едмонтоні. В суботу, 27 листопада, учні 3-го, 5-го та 7-го класів Рідної Школи мали віртуальні уроки на тему Голодомору та запалювали свічки. Букварний та 2 класи, зустрівшись в школі, стали в коло зі своїми батьками і, тримаючи свічечки у своїх маленьких руках, відмовили молитву «Богородице Діво» за душі жертв Голодомору. Нехай ніколи не згасне свічка пам’яті про них!

Останній шкільний день в 2021 році

Останній шкільний день в 2021 році для учнів курсів українознавства був сповнений творчості та теплого спілкування дітей, які усе перше півріччя мали онлайн-уроки. За 3 години наші учні встигли:✅ написати тести з мови та літератури, ✅ виготовити яскраві Різдвяні зірки в стилі орігамі для імпровізованого вертепу в масках,✅ пограти у вікторину до Дня Миколая ✅ насолодитися розмовами з друзями за чашкою гарячого шоколаду чи чаю разом з улюбленими Timbits та корисними солодощами від @Real_Fruits. Заходи безпеки у вигляді масок не завадили учням також отримати справжній майстер-клас з колядування від однолітки, Катрусі, талановитої доньки української етнографістки з Торонто, яка цього року буде приносити радість та тепло своїм народним співом родинам в Онтаріо під час Різдвяних свят. Дякуємо всім за святкову атмосферу та чудовий настрій🌟💙💛

Mиколай

18 грудня, 2021 року, для учнів букварного та 2 класів був надзвичайно цікавий день ….

Різдво

Учні 3-го, 5-го та 7-го класів бажають вам веселих свят!

Різдво – надзвичайне свято, яке люблять всі діти від малого до великого, а також дорослі. Українцям пощастило, адже Різдвяні свята не закінчуються наприкінці року, що йде, а продовжуються і в новому році😇
Шкільна коляда – улюблена зимова традиція наших учнів та учениць, яка через пандемію знову має онлайн формат😷 Але ж сила щирих віншувань дітей від того не стає меншою🌟
З Різдвяною колядою всіх-всіх-всіх вітають учні курсів українознавства вправним триголоссям, що вразило навіть спеціальну гостю пані Катрусю з Торонто 💙💛

#StandwithUkraine

22 ciчня. Сьогодні Україна відзначає День Соборності, а українці по всьому світу доєднуються до кампанії з підтримки України #StandwithUkraine, адже ми зараз на порозі реальної ескалації та загрози подальшого вторгнення російських військ, що вже тривалий час сконцентровані у значній кількості на кордонах з Україною. Наші учні старших класів доєднались до міжнародної кампанії від Світового Конґресу України та Конґресу українців Канади, зробивши фото з хештегом #StandwithUkraine, а дорослі – надсилаючи листи з проханням підтримки України до місцевих парламентарів. В цей день, як і колись, українці мають показати незламний дух та єдність, де б ми не були.

Тримаємось разом, зараз і завжди!

Наші молодші учні також підтримують Україну!

Iнтерв’ю з TVA

Вчителька історії та географії на Курсах Українознавства, Анна Бабка, провела інтервю з телебаченням TVA.

Підтpимкa України у війнi з Pociєю

How Ukrainian parents in Montreal are navigating conversations about war with their children

Pазом для нашої рідної України

Учні 7, 8, 9 та 11 класів нарешті змогли побути разом, коли підтримка всіх українців неймовірно важлива в такі тяжкі часи для нашої рідної України❤️‍🩹 Дякуємо пані Анні Бабці та пану Юрію Коневичу за провадження загальної молитви за Україну та душевне виконання гімну на початку навчального дня!

Аби діти мали змогу говорити не тільки про війну в Україні, вони прийняли участь у Художньому квесті Шевченка, який мав на меті познайомити дітей детальніше з творчістю Тараса Григоровича саме в якості майстра пензля. За результатами квесту діти змогли знайти спільне між образами Шевченка та Гаррі Поттера чи Термінатора, проаналізувавши роботи нашого сучасника та ілюстратора Олександра Грєхова з циклу “Квантовий стрибок Шевченка”. Потім складали пазли з репродукцій картин Шевченка та, найцікавіше, змогли влучно відтворити в житті його картини за допомогою наданого реквізиту. Щира подяка вчителям Тетяні Карпові та Тетяні Войсович за організацію цього цікавого зайняття!

Результат схожості втілення в життя картин Шевченка можна побачити в стрічці з фото, а атмосферу навчального дня відчути, переглянувши відео.

https://www.facebook.com/UkrainianSchoolMontreal73/videos/1195891241150297

листи до українських військових

Ще до початку війни на тлі загострення подій на сході України наші діти почали писати листи до українських військових✉️ Ця ініціатива на сьогодні є дуже важливою, адже діти відчувають потребу підтримати тих, хто зараз, ризикуючи життям, боронить нашу державу від підступних ворогів.

Участь у проекті є добровільною, а перша партія зібраних листів вже буде відправлена разом з волонтером в Україну наприкінці тижня🙏🏻 Ми продовжимо і надалі збирати листи, малюнки та слова підтримки для наших героїв. Деякі з дітей були не проти поділитись на відео щирими словами підтримки, ділимося цією щирістю з вами також 💙💛 Ми є горді, що в нас – такі діти, адже ми можемо бути спокійні за наше майбутнє.

Слава Україні! Слава ЗСУ!

https://www.facebook.com/UkrainianSchoolMontreal73/videos/494985785633089

Xодa центром міста Монреаль

В суботу наприкінці української ходи центром міста Монреаль для виступу слово попросила наша учениця випускного класу, Амалія Крутиголова-Іліякопулос.

16-ти річна свідома українка, народжена в Канаді, продекламувала свою зворушливу поезію, присвячену подіям в Україні та всьому болю, який переживає зараз кожен українець в межах нашої Батьківщини та далеко за океаном.

Ми є щасливі, що в нас навчаються такі справжні патріоти та юні лідери, які вміють боротись словом.

Цитата з поезії Амалії:

“Our grief, our anger and our love will guide us and unite us

For our hearts are all connected to a mother we all share,

Mother Ukraine the most brave and beautiful mother of them all.”

Щиро вдячні батькам Амалії та всій її родині за патріотичне виховання та любов до України, привиту з колиски.

Bідеозвернення та листівки для захисників України

Українські воїни хоробро та впевнено відбивають атаки ворога. Аби підтримати бойовий дух наших військових і розповісти всьому світу про те, що відбувається в Україні, учні 3 класу разом зі своєю вчителькою п.Наталією Охримович підготували відеозвернення та листівки для захисників України.

https://www.facebook.com/UkrainianSchoolMontreal73/videos/1178026462968772

Все буде Україна

15 травня наша школа приймала участь у яскравому заході “Все буде Україна”, покликаному познайомити новоприбулих батьків та дітей з осередками української творчості та навчання дітей в Монреалі.

Поміж творчих майстерень діти та батьки мали нагоду дізнатись більше про навчальні матеріали нашої школи, формат уроків та шкільних проєктів від наших вчительок Teтяни Boйcoвич та Teтяни Kapпoвoї.

Щира подяка нашим представницям, головній організаторці події, пані Oлeнi Xoм’якoвiй та її невтомній команді за надану можливість презентувати нашу школу.

Все буде Україна, де б ми не були! 💙💛

Дeнь Вишиванки

Вишиванка – частина української душі, наш вічний оберіг та джерело супер-сили, а ще – духовна броня кожного українця чи українки.

Вже 16 років поспіль українці у всьому світі одягають вишиті сорочки в третій четвер травня і презентують таким чином нашу безцінну культуру, яка передається з покоління в покоління.

Проведений минулої суботи тематичний урок до Дня Вишиванки для учнів старших класів – це наш спосіб розказати дітям про різні техніки вишивання, значення орнаментів та кольорів, показати усе багатство і розмаїття вишитих виробів, навчити їх цінувати і бути гордими носити вишитий одяг.

Доєднуйтеся і Ви до нас💙💛

Одягaємo вишиванку сьогодні, 19 травня, і покажeмo, в чому є наша сила 🇺🇦

3ycтpiч з військовим волонтерoм

Незвичайним та незабутнім видався цей навчальний день для старшокласників нашої школи. Сьогодні їх відвідали на уроці військовий-волонтер Міжнародного легіону, Райан, родом з Канади🇨🇦, який нещодавно тільки прибув з фронту з України, та волонтери з організації Second Front Ukraine Foundation, Юлія та Ілля🇺🇦.

Райан розказав про Україну у вогні, яка відчайдушно протистоїть ворогу завдяки невтомним та хоробрим захисникам та захисницям, а також таким волонтерам як Юлія та Ілля. Попри розповіді про складні моменти, бої та втрати побратимів з легіону, Райан додав впевненості учням та батькам у перемозі України. Він також розказав про побут військових та чому іноземцям краще не відмовлятись від борщу, яким пригощають ласкаві українські бабусі🤶

Особливо приємно було подарувати Райану прапор України🇺🇦 з побажаннями від дітей нашої школи, адже його прапор з передової в Україні було пошкоджено дощем💦

Слава Україні, слава її Героям! 💙💛

Останній дзвоник 2022

Здається, що навчальний рік тільки розпочався, а ще зовсім недавно відновилися особисті заняття. Тому минулої суботи, 11 червня, останній день навчання, був зворушливий день у нашій школі, наповнений радістю та вдячністю. 💙💛

Ще ніколи не було такої кількості квітів в школі!

День розпочався молитвою, яку провів під-диякон Юрій Коневич, за благословення Богом наших учнів та усіх, хто бореться за волю України. Тоді діти розійшлися по класах на особливі заняття, приготовлені для них вчителями.

Наприкінці дня всі зібралися востаннє в цьому навчальному році, вислухали привітання та подяки директорки школи, Дарії Гуменної, та пригощалися читанням вірша, написаного однією із цьогорічних випускників, Амалією Крутиголова Іліякопулос, який був натхненний поемою «Катерина» Тараса Шевченка.

Учні завершили день віддавши пошану нашим страждаючим братам і сестрам в Україні піснею «Ой у лузі червона калина».

Слава Україні! Героям слава!