ПЕРШИЙ ДЕНЬ 2020-2021 ШКІЛЬНОГО РОКУ

Чому я хочу говорити українською мовою

День української писемності та мови

Kонкурс плану уроку про Голодомор

Bшанування пам’яті жертв Голодомору

Проєкт з культури “Українські страви” учнів 10 класу

ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ КОНКУРСУ РІЗДВЯНОЇ КАРТКИ!

Вітаємо всіх зі Святом Миколая!

Bертеп

Щедрий вeчip

Інтерв’ю на уроці

3аписки з Бонну

Tелеміст Канада-Україна

Український народний костюм

Kвест від Української народної каси Дежарден в Монреалі, присвячений 150-ій річниці з дня народження Лесі Українки

ПЕРШИЙ ДЕНЬ 2020-2021 ШКІЛЬНОГО РОКУ

Перший день нашого шкільного року відбувся в суботу, 26 вересня, в Домі Української Молоді, коли Монреаль знаходився під помаранчевою зоною. Всі були раді того, що вчителі мали змогу роздати книжки і зустрітися зі своїми учнями, а учні зі своїми приятелями, принаймні на початок нового, незвичайного шкільного року! Перейшовши до червоної зони, всі заняття будуть проводитися віртуально. Бажаємо всім багато терпеливості та великих успіхів у навчанні!

Чому я хочу говорити українською мовою

Учні 6 класу на завдання цікаво відповіли на питання «Чому я хочу говорити українською мовою».

День української писемності та мови

Сьогодні, 9 листопада, українці усього світу відзначають День української писемності та мови, який припадає на День вшанування пам’яті Нестора Літописця!
Цьогоріч вже вдвадцяте відбувся радіодиктант національної єдності, коли всі знавці та шанувальники української мови пишуть диктант одночасно та разом в режимі онлайн.
Цієї суботи наші учні 8-го класу готувались до cвята, написавши на уроці диктант 2019-го року, а вже наступного уроку будуть писати ХХ ювілейний диктант єдності авторства видатного українського письменника сучасності Івана Малковича. Окрім того, наші учні та учениці вправно опанували навички Козацького скоропису та каліграфічно зобразили свої імена, як справжні козаки та козачки. Виховуємо любов до української писемності змалку!

Kонкурс плану уроку про Голодомор

Вітаємо вчительку 10 класу Курсів Українознавства, Анну Бабка, з її перемогою в конкурсі плану уроку про Голодомор! Ці нагороди вручаються щорічно, щоб визнати видатних освітян у розробці інноваційних, креативних та інтерактивних уроків, які розвивають критичне мислення учнів, під час розгляду теми ґеноциду в Україні на початку 1930-их років.

Bшанування пам’яті жертв Голодомору

Учні школи Шептицького долучуються до всесвітнього вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-33.

Проєкт з культури “Українські страви” учнів 10 класу

Тепло і активно відгукнувшись на запрошення їхньої вчительки, пані Анни Бабки, учні взяли участь у проєкті приготування українських страв. Окрема подяка батькам за допомогу!

Ось страви, які вони готували:

Оливія Кіщук – смажена капуста
Роман Барський – голубці у томатному соусі
Меланія Левек – гречана каша зі смаженою цибулькою
Амалія Крутиголова Іліякопулос – чистий борщ
Максим Конанець – бабка
Катерина Даценко Хлєвна – сирники
Олеся Марунич Майорано – налисники з сиром
Софія Сятецька Сафсаф – вареники
Йосеф Сидор Азамі – палюшки

Смачного!

ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ КОНКУРСУ РІЗДВЯНОЇ КАРТКИ!

Приз за перше місце в класі присуджено наступним учням:
1 клас: Софія Бандера-Ґорман
2 клас: Андрій Даценко-Хлєвний
3 клас: Татіана Ритчук
4 клас: Олена Головка
6 клас: Наталія Барська
7 клас: Аделя Сидор-Азамі
8 клас: Оля Наум
10 клас: Катерина Даценко-Хлєвна
Почесне відзначення: Йосеф Сидор-Азамі
Особливі вітання загальному переможцю школи, другокласнику Андрію Даценко-Хлєвному!

Вітаємо всіх зі Святом Миколая!

Незважаючи на сучасні обмеження, учні нашої школи влаштували прекрасне свято в День Святого Миколая!

Bертеп

Учні 10 класу вчилися про історію вертепу та зробили цікаве відео.

Щедрий вeчip

Перший урок в 2021 році для учнів 8-го класу запам’ятався яскравою щедрівкою від знаменитої фольклористки, солістки українсько-канадського гурту “Balaklava Blues” @Marichka Marczyk. Щиро дякуємо Марічці та іншим учасникам коляди за привітання для нашої школи та створення незабутньої атмосфери онлайн напередодні Йорданського святвечора.

Інтерв’ю на уроці

В суботу, 30 січня, учні  8 класу мали нагоду познайомитись з паном Богданом Рубаном, керівником виробництва соняшникової та горіхової олії на Полтавщині. 

Завдяки формату проєкту “Інтерв’ю на уроці” учні брали на себе роль кореспондентів провідних українських та канадських видань і влаштували справжню пресконференцію для спікера. 

Серед питань були, як філософські – “Що хотіли б змінити у минулому?”, так і суто виробничі – “Як боротись з бур’янами та чи шкідливий для грунту соняшник?”. 

Ми щиро вдячні пану @Богдан Рубан за участь у проєкті та розповідь про тонкощі виробництва олії, а також за зелені ініціативи, якими славиться його підприємство в Україні. 

3аписки з Бонну

6 лютого, учні 8-го класу змогли більше дізнатись про нелегку, а часом і небезпечну професію журналіста завдяки чудовій гості на уроці, пані @Olena Malyarenko, з Німеччини.  

ЇЇ інформативна презентація дозволила дітям дізнатись багато нового про історію журналістики, перші україномовні газети в Канаді та сучасні медіа в Україні. 

А ще завдяки своєму таланту сторі-теллера пані Олена пише багато цікавих історій про життя в Бонні, де вона проживає зараз. 

Запрошуємо ознайомитись з її історіями за хештегами: #запискизБонну #notesfromBonn #olenasstories #запискизУкраїни #notesfromUkraine

Дякуємо нашій гості щиро за участь, а дітям за інтерес та велику кількість різноманітних питань.

Tелеміст Канада-Україна

20 лютого 2020 року учні 6 класу взяли участь у телемісті Канада-Україна, де мали зустріч з цікавим та неординарним паном Богданом Нагорняком. Як зазначив пан Богдан: « Маю у кишені біля 10-ти професій, які час від часу витягую за потребою». Пан Богдан працює  із дітьми у галузі інформації, телебачення, радіо та преси. Також, він захоплюється музикою та грою на фортепіано. Являється керівником гуртка релігієзнавства та працює дяком у Церкві.

Пан Богдан розповів нам про журналістику, про захоплення дітей в Україні, про те, як вони спостерігають за космічним життям через телескоп, про різномінатні церковні гуртки та багато іншого. Також, діти мали можливість познайомитися з двома дівчатками. Маємо велику надію, що нова дружба і спілкування між дітьми розпочалася та успішно продовжуватиметься.

Український народний костюм

Учні 6 класу продовжують знайомитися з цікавими гостями наших відеоконференцій. 13 березня 2021 року ми мали можливість познайомитися з Кандидатом мистецтвознавста, доцентом кафедри дизайну і теорії мистецтва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника пані Христиною Нагорняк. За посадою дуже серйозна жінка😉, але насправді цікава та приємна. Вона розповіла дітям про « Український народний костюм”, а також про особливості народного вбрання різних етнографічних регіонів України. На презентації були представлені чоловічі, жіночі, дівочі, парубочі щоденні та святкові строї. Особливо відзначені весільні народні костюми, де показана вся художньо-символічна система народної ноші. Щиро дякуємо пані Христині за проведений захід в рамках ознайомлення та збереження однієї із важливих складових матеріальної культури українців- народне вбрання.

Kвест від Української народної каси Дежарден в Монреалі, присвячений 150-ій річниці з дня народження Лесі Українки

В рамках міжшкільної дружби між нашою та Українськoю громадськoю ріднoю школoю в Абу-Дабі наші учениці 8-го класу, Татіяна Крутиголова та Богданна Олива👭, прийняли участь в яскравому квесті від Української народної каси Дежарден в Монреалі, присвяченому 150-ій річниці з дня народження Лесі Українки🎉. Дівчатка разом з друзями з Абу-Дабі, Софією та Кіріллом, стали справжніми реп-зірками та змогли відповісти на всі питання квесту в яскравій формі 🎶🎤🎧 Насолоджуйтесь виступом талановитої молоді з Абу-Дабі та Монреаля🇨🇦🇺🇦🇦🇪