ЗАКІНЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОГО 2022-2023 РОКУ

ЛЮБОВ’Ю ВИШИТІ СЛОВА НАШОГО ГІМНУ

Січовi Стрільці

Вишиванка – це любов

Козацькому роду нема переводу

Cuisine ta Ville

Щасливих Великодніх свят!

Цікавий гість i майстерня з писанкарства

Я – Шевченко

Cадочок

Bишиванкa

Побажання воїнам

СЛАВА УКРАЇНІ. СЛАВА ЗСУ

Різдвяний вертеп

Свято Миколая

Вітаємо з Різдвом Христовим та Новим Роком

Aнімаційне відео

Голодомор

Halloween

Oсінь

Херсон – це Україна!

3устріч з військовим

14 жoвтня

б.п. Степан Балацко

Пoчaтoк навчання

Пoчaтoк навчання

Як швидко час злітає. З дня першого дзвінка минуло вже два місяці!

Той день розпочався з привітання директорки школи, пані Дарії Гуменної, яка особливо тепло вітала нових учнів та їх батьків, які нещодавно прибули з України через війну, і представила цьогорічну команду надзвичайних вчителів. Це був емоційний і хвилюючий день для всіх, який завершився несподіваною розвагою для учнів Рідної школи та Курсів Українознавства: флешмоб танець під піснею «Стефанія» оркестри «Калyш», яка перемогла на цьогорічному конкурсі Евробачення . Щира подяка пані Ксені Мацегорі за її зусилля!

б.п. Степан Балацко

Ділимося сумною вісткою, що відійшов у вічність наш дорогий друг і колега, довголітній вчитель української школи ім. Митр. Андрея Шептицького , викладач культури, та заступник директора, б.п. Степан Балацко.

Своєю безупинною енергією і радісним підходом до всього, Степан оживляв школу і надихав учнів відкривати для себе красу своєї спадщини і плекати її так, як він це робив. Він дбав про добробут школи, як і батько, за що ми йому будемо вічно вдячні.

Висловлюємо найщиріші співчуття родині покійного.

Вічна йому пам’ять!

Візитація:
Четвер, 29 вересня, 17:00-21:00
Панахида: 19:30
Alfred Dallaire Memoria
3254 Bellechasse
Montreal, H1X 1H8

Похорон:
П’ятниця, 30 вересня, 10:00
Церква Успення Божої Матері
6175 10e avenue
Montreal, H1Y 2H5

14 жoвтня

3устріч з військовим

В суботу сльози безмірної вдячності тихенько забриніли на очах наших вчителів, дітей та батьків завдяки дуже теплій зустрічі з нашим захисником, паном Михайлом Сулимою, який разом з родиною завітав до нашої школи.

Старшокласники мали нагоду розпитати про озброєння, забезпечення, треннінг та чи був час, аби трохи поспати, у пана Михайла, поки він був на передовій протягом березня-липня 2022 на південному-східному напрямку фронту в Україні.

“Ми не віримо в перемогу, ми знаємо, що вона буде”, зазначив наш справжній герой, пан Михайло.

Херсон – це Україна!

Херсон – це Україна!💙💛 Він повернувся і тепер так буде завжди 🍉

Не приховуємо сліз радості і хочемо завжди пам’ятати про ці історичні події та ціну свободи.

Херсонськими кавунами і ці дні захоплюється увесь світ. А наші учні ще й матимуть чудові значки у формі кавуна, які вони зробили своїми руками. У майстерні взяли участь учні курсів українознавства. Результатами яскравого завершення дня з присмаком кавуна ділимось з вами🍉💙💛

Слава нашим героям, що подарували для нас це свято!

Ps. Дістався кавун і другу нашої школи, пану Михайлу Сулимі, якому сьогодні передали листи та зібрані кошти і термобілизну, що згодом будуть передані на передову до його побратимів на південному напрямку.

Як провели цю осінь наші найменші вихованці садочку? 💙💛

Halloween

Напередодні свята Галловін деякі учні букварного та 1-го класів прийшли до школи у своїх улюблених костюмах. Їм на потіху, їхні вчителі, пан Валерій Кузьменко та пані Людмила Дяченко, також одягли костюми!

Голодомор

Пам’ятаємо про голодомор…

https://www.facebook.com/UkrainianSchoolMontreal73/videos/847539359899626

Вчора учні курсів українознавства мали відкритий урок, присвячений роковинам Голодомору 1932-1933 рр в Україні. Діти дізнались про таких незламних українців як Василь Барка, Нонна Ауска, Олесь Гончар, Катерина Білокур, Опанас Заливаха, Левко Лук’яненко та ін., яких не зламав Голодомор та які пережили великий голод в дитинстві. На завершення уроку діти дізнались про ім’я Гаррета Джонса та його правду про Голодомор, а також малювали колоски в стилі монохромного живопису кавою.

Наостанок діти відшукали 5 колосків, захованих в аудиторії, та змогли порівну поділити хлібину на всіх учасників заходу. Всі діти пообіцяли запалити свічку пам’яті у своєму вікні о 16:00.

Єднаємось, пам’ятаємо, переможемо.

Aнімаційне відео

❄️У зв’язку з снігопадом шкільне свято Дня Миколая затримується, проте ми б хотіли натомість презентувати анімаційне відео, талановито створене дітками першого, другого та мовного класу-1😇

Наш шкільний друг та чарівник з stop-motion animation, пан @Rodion Shub, провів перший для нашої школи майстер-клас з cut-out animation✂️ Святий Миколай вже зібрав всі подарунки до мішка👜, і ось-ось буде ганяти понад дахами крафтових будинків🏘, старанно створених ручками наших талановитих діточок.

Ми хочемо сердечно привітати всіх наших учнів, учениць та батьків з прийдешніми святами та побажати віри в різдвяні дива. Хай на рідну Україну зійде різдвяне благословення, оберігаючи наших захисників та захисниць💙💛

Величезна подяка Родіону, його студії @RidniAnimation та нашим діткам за креатив у створенні нашої анімації. Далі буде більше🤗

Ніжна loop-версія дитячої анімації, аби відслідкувати, де чий будиночок, доступна за лінком: https://coub.com/view/39l7zz

Наближаймо перемогу разом!

https://www.facebook.com/UkrainianSchoolMontreal73/videos/3509994792616069

Вітаємо з Різдвом Христовим та Новим Роком!

Нехай Господь Бог благословить всю вашу сім’ю і близьких вам людей, а яскрава зірка на небі вкаже вірний шлях!

Бажаємо кріпкого здоров’я, миру і достатку, радості і краси, гармонії і любові, надії і благополуччя, удачі і душевного тепла.

Нехай чудесам завжди буде місце в житті!

Знайте, щастя вже в дорозі, вірте, що все буде краще, ніж зараз.

Христос рождається! Славімо Його!

https://www.facebook.com/UkrainianSchoolMontreal73/videos/575945734378020

Свято Миколая

Святий Миколай завітав до наших учнів трохи пізніше ніж було заплановано. Діти довго готувались до приходу Святого Миколая в грудні. На їхній превеликий жаль, снігова буря перервала план. Тому діти були дуже раді, що Святий Миколай завітав до них коли вони повернулися до школи після різдвяної перерви і тепло привітали його віршиками та піснями!

Дякуємо усім учням, вчителям, батькам, і членам батьківського комітету,

за здійснення цього свята для нашого улюбленого Миколая.

Особливо дякуємо пані Вірі Кулицькі за те, що погодилася

присвятити кілька субот навчанню дітей співу з цієї особливої

нагоди.

Бажаємо всім кріпкого здоров’я, миру і достатку, радості, любові, надії і благополуччя. Нехай цей новий рік принесе однозначну, повну й остаточну перемогу над ворогом.

Христос рождається! Славімо Його!

Слава Україні! Героям слава!

Різдвяний вертеп

Цієї суботи в нашій школі нарешті відбувся Різдвяний вертеп, підготовлений учнями та ученицями курсів українознавства під керівництвом їх вчителів, Тетяна Войсович, Оксана Хрестек та Тетяна Карпова. Яскраві декорації, колоритні костюми, щемливі щедрівки та акторська гра не залишили байдужими наших глядачів. Ми вдячні всім учням за творчий процес та його результат💙💛

З любов’ю до України та її традицій. Бережімо своє попри все❤️‍🩹

СЛАВА УКРАЇНІ. СЛАВА ЗСУ

Вчора українці по всьому світу згадували той жахливий день 24 лютого, який розпочався ще 365 днів тому і який, здається, ще досі не скінчився. Старші учні української школи ім. Митрополита Андрея Шептицького в Монреалі об’єднались разом з анімаційною студією Рідні та власноруч створили відеоролик, аби показати незламний дух українців попри біль та спустошення від кровопролитної війни, яку повномасштабно розв’язала росія рік тому. В ньому – історії простих українців, які стали на захист своїх дітей, українців, які втратили домівки, але не віру в перемогу, які навчились попри темряву бачити світло, відчайдушно бити ворога і не менш відчайдушно допомагати армії величезним волонтерським фронтом. Ми ніколи не забудемо ціну нашої майбутньої перемоги і будемо працювати воєдино, аби вона сталась якнайшвидше.

https://www.facebook.com/UkrainianSchoolMontreal73/videos/1340929383117271/

Побажання воїнам

Наші учні моляться за захист України та передають найкращі побажання та підтримку її воїнам. Слава Україні! Героям слава!

Bишиванкa

Yчні 3 класу здійснили захоплюючу прогулянку у світ вишивки.

У супроводі своєї вчительки п. Наталі учні вчилися виводити свої перші у житті вишивані хрестики. Спочатку було враження, що це неймовірно складно. Та згодом усі учні опанували це мистецтво. Заняття було настільки захопливим, що після уроків, ніхто додому не поспішав. Попрощалися лише із запевненням, що неодмінно продовжать вишивання на наступну суботу. Адже вишивка, це генетичний код українців!

Cадочок

Заняття в класі «садочок».
Тема: Я є Шевченко
Діточки познайомилися з видатним українським письменником, поетом та художником Тарасом Григоровичем Шевченко. Малюки слухали вірші видатного Кобзаря про барвінок, квітку України.

Цвіте барвінок, ряст цвіте,
Кипить життя, буяє…
Т. Шевченко

«Талановиті пальчики» маленьких художників розмалювали квітку – барвінок, використовуючи різнокольорові фарби, пензлики, ватяні палички. Нетрадиційне малювання сприяє розвитку фантазії та уяви хлопчиків та дівчат. Малюки пишалися своїм творінням та з задоволенням демонстрували його батькам та друзям.

Цікавий гість i майстерня з писанкарства

Цієї суботи, 1 квітня, до курсів українознавства завітав дуже цікавий гість, пан Кевін Турецьки з Торонто, який поділився історією імміграції своїх предків до Саскачевану ще в 1903 році. Пан Кевін розказав про те, скільки землі треба було обробити за рік, якими були перші канадські зими для його родини та як нелегкою працею його предкам вдалось укорінитись та згодом переїхати до Кінгстона та Торонто.

Наприкінці розповіді сюрпризом для дітей стала історія про те, як пан Кевін отримав Оскар у 2006 році за роботу над програмним забезпеченням, що використовувалось для спецефектів цілої низки відомих фільмів “Парк Юрського періоду”, “Матриця”, “Термінатор 2” і тд.

Ми були раді вітати пана Кевіна в стінах нашої школи! А ще ми отримали чудові фото, зроблені ним під час вранішньої майстерні з писанкарства, яку для курсів українознавства проводила пані Даня Бандера.

Щасливих Великодніх свят!

Мистецтво розпису писанок передається з сивої давнини, з покоління в покоління. Щира подяка берегиням писанкарства Danya Bandera і Anya Kijan за цікаву майстерню для учнів школи Metropolitan Andrej Sheptytsky Ukrainian School in Montreal. Учні захопленні історією і заслужено пишаються розписаними писанками.

У рамках підготовки до Великодніх свят цього року, учні школи Митрополита Андрея Шептицького вглиблювалися у традиційних візерунках української писанки. Старші уживали старовинний метод топленого воску, молодші розмальовували писанки кредками, а в садочку, переглянувши мультфільм «Малюкам про Великдень» та ілюстрації з зображенням Великодніх яєць, діти прикрашали паперові яйця фарбою.

Під час занять діти збагатили свій внутрішній світ позитивними емоціями, розширили та поглибили свої знання про звичаї та обряди українського народу.

Cuisine ta Ville

Цієї суботи учні 10 класу долучились до створення українського панно в рамках фестивалю Cuisine ta Ville. Розмальоване панно можна буде побачити 14-го травня на Place des Festivals. Ми вдячні за запрошення до ініціативи пані Софії Хміль та колумбійському митцю, пану Julian Palma, за їхню ідею презентувати яскраве панно, аби ще раз нагадати світу про Україну та її безцінну культуру.

Козацькому роду нема переводу

Історія кожного народу має своїх героїв. У ці дні – це наші величні воїни ЗСУ, а колись – славетні козаки. Учні 3 класу разом з вчителькою пані Наталею Охримович запросили нас у мандрівку козацькими стежками історії захисників України. Було дуже цікаво, захоплююче та пізнавально. Молодці 👏

Вишиванка – це любов

З Днем Вишиванки!

🇺🇦Українська школа в Канаді – це школа вихідного дня, але часто її можна назвати школою “вишиваного” дня (бо ж носити вишиванку в школу – це круто), а напередодні Всесвітнього Дня Вишиванки – і поготів.

Цьогорічне гасло свята “Вишиванка – це любов” – а любов до вишиванки в нашій школі плекають з самого малечку. Заключний проект студії @ridni animation за участі наших учнів та учениць 3-4-6 класів показав, як магічним чином вишиванка вміє одночасно прикрасити і звеселити кольорами шкільну рутину.

Гайда до перегляду творчості наших дітей та не забудьте одягнути вишиванку сьогодні (і не тільки)💙💛

https://www.facebook.com/UkrainianSchoolMontreal73/videos/5418560484913280

Січовi Стрільці

В продовження презентацій на цьогорічну тему про захисників України, учні 4-6 класів розповіли про Січових Стрільців та УПА, чиї історії охоплює важливий етап розвитку України, сповнений героїзмом та самопожертвою її найкращих синів і дочок, історія яка знову повторюється і сьогодні.

Вітаємо учнів з успіхом!

Слава Україні – Героям слава!

ЛЮБОВ’Ю ВИШИТІ СЛОВА НАШОГО ГІМНУ

З нагоди Дня вишиванки минулого травня учні курсів українознавства ім. Митр. Андрея Шептицького вишивали на шматочках полотна слова гімну України. Результатом їхніх зусиль став цей зворушливий шедевр якого подарували директору школи їхні вчителі, пані Тетяна Карпова, Оксана Хрестек та Тетяна Войсович.

Україно – ти живеш у серцях своїх дітей, де б вони не були!

ЗАКІНЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОГО 2022-2023 РОКУ

День останнього дзвоника в школі Митр. Андрея Шептицького в Монреалі був наповнений вдячністю та добрими побажаннями, а також виявом солідарності з Україною.

Учням першого класу особливо пощастило отримати роботи, мальовані Зенією Дусанівською, її дочкою Лорелай та їхніми колегами. Кожен учень отримав картину, створену спеціально для нього. Вчителька, пані Людмила Дяченко, вручила їм подяку за їхній щедрий подарунок.

А в третьому класі, вчителька, пані Наталія Охримович, влаштувала невелике свято для своїх учнів та їхніх батьків.

Це був справді незабутній день наприкінці незвичайного навчального року, коли до нас у великій кількості приєдналися наші дорогі брати та сестри з України, переміщені внаслідок війни в Україні. Незважаючи на обставини, всі були раді знайти нових друзів.